Gevoel in zakelijke gespreksvoering

In je werk voer je vele gesprekken. Wist je dat verbale communicatie slechts 5% van de kwaliteit van het contact bepaalt? De emotionele onderstroom heeft ongemerkt een allesoverheersende invloed op het succes van je gesprek. Diezelfde emoties die zorgen er ook voor dat je soms de vat op je gespreksvaardigheden verliest. 

In je leven vervul je meerdere rollen. Stel dat je als ouder net een moeilijk gesprek op de school van je kind hebt gevoerd en daarna moet je als ondernemer een offerte toelichten bij een klant. In hoeverre spelen je eerdere emoties dan mee? Of je hebt vlak voor een belangrijk gesprek een bericht ontvangen dat een opdracht niet doorgaat. Vanzelfsprekend ben je teleurgesteld en zal die emotie meespelen in het gesprek wat je voert. Het kan ook voorkomen dat je tijdens een gesprek uit de verbale communicatie haalt dat het goed gaat, maar toch geeft de opdrachtgever je een ander gevoel. Hoe kan dat en wat doe je daar mee? Of wat doe je als iemand je een aanbod doet waar je een raar onderbuikgevoel bij krijgt? 

Er zijn genoeg trainingen waarin je leert om non-verbaal contact te maken en die vaardigheid is heel nuttig! Echter, voordat je leert om allerlei trucjes toe te passen is het van belang te onderzoeken waarom je doet wat je doet en zegt wat je zegt. In deze workshop onderzoeken we:

  • Wat de invloed is van jouw gevoel, en dat van de ander, in gespreksvoering;

  • Wat de rol is van emoties;

  • Wat de invloed is van het gevoel waar je het niet direct over hebt maar wat wel meespeelt in de onderstroom. Hoe kan je daar mee omgaan?

Het programma:

10.00 – 12.00 uur:  Ontdekken

Theorie en activerende werkvormen wisselen elkaar af. Je krijgt inzicht in hoe het komt dat die emotionele onderstroom zo’n grote rol speelt. Je krijgt inzicht in jouw spanning, gevoel, vermijdingsgedrag en hang naar veiligheid. Je leert meer over de angstcurve en hoe je die kunt doorbreken door ‘om te denken’. En je leert hoe de verbinding tussen lichaam & brein je verder kan helpen. Emotionele intelligentie speelt in grote rol bij het goed functioneren. Wist je dat je dat kan ontwikkelen?

12.00 – 12.45 uur: Een heerlijke biologische lunch

12.45 – 13.15 uur: Frisse break

We maken een wandeling om een frisse neus te pakken. Tijdens deze wandeling maak je kennis met ‘mindfulness’. Hoe kan dat bijdragen aan mentale kracht, aan emotionele intelligentie? 

13.15 – 14.00 uur: Adem!

We gaan aan de slag met een paar krachtige ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen kun je inzetten om kalmte (in je gesprek) te creëren. Vind je het lastig? Dan koppelen we je doormiddel van een apparaatje aan een laptop. Op die manier krijg je real time een terugkoppeling van je hartritme. Het resultaat is een vergroot lichaamsbewustzijn en emotieregulatie. Je hartritme bepaalt voor een groot gedeelte hoe jij er bij zit  in een (lastig) zakelijk gesprek.

14.00 – 15.00 uur: In gesprek

Nu gaan we praktisch aan de slag met het oefenen van gesprekken. Hiermee krijg je concrete tools om gelijk te werken aan het omgaan met verschillende gevoelens in je gespreksvoering. 

15.00 – 15.15 uur: Middagbreak

Kopje koffie/thee of nog even een frisse neus buiten halen? 

15.15 – 16.00 uur: In gesprek II 

We gaan verder met het oefenen van gesprekken. Je hebt de mogelijkheid om heel concreet te oefenen. 

16.00 – 16.45 uur Reflectie & plan opstellen

Wat heb je vandaag geleerd? Wat heb je nog te leren? We nemen ook het stappenplan door. Hoe ga jij aan de slag met veranderen? Hoe ga je ervoor zorgen dat je in de toekomst soepele gesprekken voert?

Je gaat naar huis met een portie bewustwording, zelfinzicht, nieuwe contacten en ervaringen en de mogelijkheid om concrete mentale tools toe te passen. 

Persoonlijke aandacht vinden we belangrijk. Daarom werken we  met een kleine groep. Tijdens deze workshop is ruimte voor minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

Deze training wordt verzorgd door twee trainers met elk hun eigen specialisme. Meer informatie daarover volgt.

Investering: 149 euro p.p. excl. btw

Meer informatie of gelijk inschrijven voor de workshop?  Vul onderstaand contactformulier in.  Je zit nog nergens aan vast, ik neem allereerst contact met je op om kennis te maken. Mocht je willen inschrijven dan voeg ik je toe aan de datumprikker. 

Ervaringen van anderen in een soortgelijke workshop:

“Nooit geweten dat het mogelijk is om emotionele intelligentie  zo goed te ontwikkelen. Wat een boeiende workshop!” ***** 

“Mirella geeft je tijdens haar workshop ruimte om jezelf te leren kennen en contacten met anderen te leggen op een eenvoudige en en rustige wijze. Hierbij stemt zij theorie en praktijk goed met elkaar af en past het programma aan op de behoefte die tijdens de workshop ontstaat”. ***** 

“Ik heb vanavond handvatten gekregen om dichtbij mezelf te blijven wanneer ik een voor mij moeilijk gesprek aanga. Dank voor je moeite, goede mix theorie en praktijk. Speeddaten was wel erg speed, wellicht daar toch iets meer dan 30 sec voor nemen ;-)”. *** 

“Ik vond het heel fijn dat er snel een fijne sfeer ontstond. Ik voelde me daardoor erg op mijn gemak. Ik vond het heel inzichtgevend hoe snel mijn gevoel reageerde op wat de ander zei. Daar sta je in het dagelijks leven niet zo bij stil maar het gevoel is er wel.” **** 

“Wat een mooi inzicht kreeg ik door de uitleg van de angstcurve en vermijding. Ik durf nu meer aan te gaan!” ****