Op maat

Stress aanpakken

Werkstress is beroepsziekte nummer één. De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro. Niet alleen mensen die werk en zorg voor hun gezin combineren hebben last van burn-out klachten. Gejaagdheid is een verschijnsel dat in meerdere levensfasen een rol speelt. De oorzaken zijn divers. Werkstress wordt niet alleen veroorzaakt door werkdruk. Ook het continu combineren van verschillende rollen en taken, prestatiedruk, keuzestress en informatie-overload spelen een aanzienlijke rol.

Wijs Training ontwerpt en ontwikkelt doelgerichte en op maat gemaakte programma’s gericht op het leren omgaan met stress & spanning en het  vergroten van veerkracht. Vervolgens zorgen we voor training en begeleiding in dit leertraject.  Deze programma’s zijn voor organisaties, leidinggevenden en medewerkers.

Doel: mensen mentaal en fysiek weerbaar maken en houden voor hun werk. De theoretische basis van waaruit we programma’s ontwikkelen komt uit de neuropsychologie en de prestatiepsychologie. 

Thema’s zijn onder andere: duurzame inzetbaarheid, omgaan met veranderingen, stressbestendigheid, burn-out preventie en persoonlijke effectiviteit.

Thema’s kunnen veranderen aan de hand van nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Het doel en onze missie blijven hetzelfde.

Wij maken programma’s op maat omdat we geloven dat het belangrijk is om met een brede blik naar het probleem of de uitdaging te kijken. Stel dat jij als werkgever de indruk hebt dat een training ‘burn-out preventie’ nodig is voor jouw medewerkers. Of dat het verstrekken van een fitness abonnement de oplossing is. Allemaal  heel nuttig maar pak je dan het probleem bij de oorsprong aan of ben je dan alleen bezig met symptoombestrijding?

Het kan ook zijn dat de oorsprong van het probleem op een ander of een breder vlak ligt. Wij kijken het liefst met een helikopterblik naar de situatie. Hoe zit het beleid in elkaar? Hoe zijn informatie stromen geregeld? Hoe is het met de individuele veerkracht en effectiviteit van medewerkers? 

Vanwege onze psychologische achtergrond kunnen we aan de hand van zorgvuldige intake een goede ‘diagnose’ stellen. Want het zou zonde zijn als je een traject ingaat terwijl er iets anders behandeld moet worden. 

Wij vinden het belangrijk dat er echt wat geleerd wordt. Dat mensen sterke wortels aanleggen om de rest van het leven profijt van te hebben. Om die reden besteden we veel aandacht aan hoe je blijvende verandering kunt bewerkstelligen. Dit doen we met de 70/20/10 methode. 10% leer je in de trainingsruimte, 20% met coaching & reflectie en voor 70% op de werkvloer / in het dagelijks leven. Bij voorkeur doen we de begeleiding voor het gehele traject. 

Een traject kan opgestart worden voor een heel team of afdeling maar er kan ook sprake zijn van individuele coaching voor de medewerker die het nodig heeft. Heb je regelmatig meerdere medewerkers die richting een burn-out gaan? Informeer naar de mogelijkheden voor het afnemen van een vast aantal uren per maand/jaar.

Ook kan een korte workshop of dagtraining voor een eerste quick fix gepland worden. Dit afhankelijk van het beschikbare budget en de wensen.

We werken samen met verschillende partners om een compleet traject aan te kunnen bieden. Denk daarbij aan adviesbureaus, trainers met een eigen expertise en inspirerende sprekers om een groep mensen in beweging te laten komen. 

 Wil je meer weten? Hieronder staat een voorbeeldtraject omschreven.  Uiteraard kan je contact met ons opnemen voor meer informatie of schrijf je allereerst in voor onze nieuwsbrief:

Hieronder lees je meer over de inhoud van een mogelijk traject. Deze trajecten kunnen varieren en worden op maat gemaakt. Afhankelijk van wat een organisatie nodig heeft. 

360 graden traject – Duurzame inzetbaarheid – Totale stressaanpak

Deze aanpak bestaat uit drie onderdelen. 

  1. Een stressvriendelijk werkklimaat ontwikkelen – adviestraject & training MT en/of P&O’ers 

Sparringssessies, schrijven van een adviesrapport & training van MT, P&O’ers, managers of interne trainers in de organisatie.  Dit in samenwerking met Joke de Vries van Breinkennis. 

2. Stressbestendigheid op individueel niveau – Training werknemers 

Op maat gemaakte training van groepen werknemers. Werknemers leren draagkracht en draaglast te analyseren, bewustzijn van lifestyle en life events, informatie overload en de ontwikkeling van veerkracht. Training gaat volgens de 70/20/10 methode om duurzame verandering mogelijk te maken. 10% leert men in de training, 20% door coaching en reflectie en 70% door te doen.  

3. Individuele coaching voor werknemers die dat nodig hebben

Voor werknemers die niet voldoende hebben aan de training of dreigen uit te vallen of minder goed functioneren. Wat: een uitgebreide analyse van draagkracht/draaglast/veerkracht en persoonlijkheid. Ontwikkeling van veerkracht en het denken over stress, het aanleren van een rustgevende ademhaling, begeleiding in het aanpassen van lifestyle. Bijvoorbeeld sport, gezond eten, slaappatroon of omgaan met informatie overload.  Eventuele coaching op het gebied van sport, yoga of voeding kan worden uitbesteed. Het begeleiden van de verandering an sich wordt door Wijs Trainng gedaan. 

Vast aantal uren of abonnement voor deze groep werknemers mogelijk. Tevens training aan P&O ‘ers en leidinggevenden om deze werknemers te herkennen.