Heb je het succes van je pitch zelf in de hand?

 Stel dat jij een pitch mag geven tijdens een netwerkevenement. In hoeverre denk je dat je het succes van je pitch in de hand hebt?

A. Volledig. Ik heb m’n pitch namelijk tot in perfectie en woord voor woord aangeleerd en weet precies wat ik ga zeggen en hoe lang mijn pitch duurt. Zo kan er weinig mis gaan.

B. Deels. Ik heb de hoofdpunten van mijn pitch ingestudeerd maar ik houd er van om spontaan een verhaal te laten ontstaan. Ja, dan kan er wat fout gaan.

C. Een klein beetje. Ik heb enorme faalangst en ik weet nooit hoe de vlag erbij hangt. Ga ik het enorm goed doen of sla ik een flater?

In bovenstaande antwoorden wordt een verband gelegd tussen de eigen prestatie en het succes van de pitch.

Het is heel mooi dat je zelf verantwoordelijkheid over je prestatie neemt. Volgens Stephen Covey (1932 – 2012) zijn succesvolle mensen meer geneigd die verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag te nemen. Maar wist je wel dat het succes van je pitch niet alleen door je eigen prestatie wordt bepaald?

Stephen Covey beschreef in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ de cirkel van invloed en betrokkenheid. In de buitenste cirkel bevinden zich dingen die we niet kunnen beïnvloeden zoals de werking van de microfoon, de samenstelling van het publiek, de temperatuur in de zaal, of de stroom al dan niet uitvalt, etc. Het heeft geen zin om je daar over druk te maken. Energie in dat soort randzaken steken leidt je alleen maar af en kost je energie. Het is beter om je te richten op datgene waar je wel invloed op hebt. Dat is het binnenste van de cirkel. Zo heb je wel invloed op de inhoud van je pitch. En op het volume waarmee je praat. En kan je anticiperen op een niet werkende microfoon en de manier waarop je het aanwezige publiek aanspreekt.

Beslis op welke zaken je wel invloed hebt en richt daar je aandacht op.

“Alles wat je aandacht geeft, groeit…..”

Geen blogs missen? In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief deel ik extra informatie. Schrijf je hieronder in!

Geen schreeuwerige reclamemails, geen gespam. Dat is niet mijn ding. Je gegevens zijn veilig bij Wijs Training.

“Alles wat je aandacht geeft, groeit.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *