Kom jij dagelijks door je ‘To Do list’ heen?

Neuroslim werken

 

Het is zes uur ‘s ochtends en je wekker gaat. Een nieuwe werkdag. Je smartphone ligt naast je bed en automatisch grijp je dat ding om snel het nieuws te scannen, even op Facebook of Twitter te kijken en als je toch bezig bent bekijk je gelijk je mailbox. Je ziet een urgent mailtje van je werk. Je bedenkt dat je daar straks gelijk even op moet reageren.

Het is nog geen twee minuten later en je voelt de stress stijgen. Snel douchen want je voelt de druk van een lange ‘To Do’ lijst. Terwijl je onder de douche staat werkt je brein al als een malle. Je bedenkt dat je niet moet vergeten om dat ene e-mailtje te beantwoorden. Verder heb je een functioneringsgesprek staan die je echt nog even goed moet voorbereiden. En waar je eigenlijk ook wel spanning voor voelt.

Intussen hoor je je oudste zoon roepen. Hij is wakker. Had dat niet wat later gekund? Je partner is intussen met de jongste bezig. Snel de douche uitzetten en je oudste zoon helpen met aankleden. Hij moet wel opschieten want je hebt eigenlijk geen tijd voor zijn getreuzel. Je weet dat je eigenlijk niet redelijk reageert op hem. Je spanning stijgt verder.

Inmiddels is het 09.00 uur ‘s ochtends. Je voert een belangrijke conference call en hebt een verhitte discussie met je collega’s. Je zoekt naar argumenten om je verhaal te onderbouwen maar je kan ze niet vinden. Je voelt een onbestemd gevoel van spanning waar je eigenlijk al sinds je wakker werd last van hebt.

Het is 11.00 uur ‘s ochtends. Je hebt nog niets van je ‘To Do’ lijst af kunnen strepen. Collega’s lopen in en uit met urgente verzoeken. Het schiet je te binnen dat je het

mailtje nog moet beantwoorden wat je vanochtend vroeg zag binnenkomen. Maar je moet ook nog het functioneringsgesprek voorbereiden. Je hebt nog een half uur. Wat doe je?

En? Klinkt het bekend? Heb jij wel eens van die dagen? Dat het nog niet eens middag is en je het gevoel hebt dat je er al een hele werkdag op hebt zitten? Dat je het gevoel hebt dat er niets uit je handen komt? Dat je ‘To Do’ lijst lang niet afgestreept is? Dat je wordt geleefd door je mailbox of dat je niets anders doet dan vergaderen, brandjes blussen, ogenschijnlijk belangrijke ad hoc werkzaamheden, telefoontjes, overleg met collegae of kleine klusjes die ook moeten gebeuren.

Op dit moment zijn wetenschappers in discussie over stress. Kunnen wij mensen de stress van de huidige maatschappij wel aan? Is ons brein voldoende geëvolueerd om dat aan te kunnen? Hoe dan ook is het slim om te leren hoe je met al die prikkels om kunt gaan. Door kleine aanpassingen te maken in je dagelijks leven kan je er al voor zorgen dat de stress verminderd. We kunnen veel leren uit de neuropsychologie over het functioneren van ons brein.

Op basis van die kennis en je persoonlijke voorkeuren kan je een plan van aanpak opstellen. Aan de hand van die kennis kan jij je werkdag zo effectief mogelijk maken. Dat noemen we ‘neuroslim werken’.

Wetenschappelijk onderzoek over de invloed van stress op ons leven is hot. Er is een epidemie van overprikkeling. Met de komst van moderne technologie kunnen we altijd en overal informatie tot ons nemen. Volgens sommige wetenschappers is ons brein daar niet op toegerust.

Hoe werkt het dan in ons brein?

Laten we eens het voorbeeld bekijken welke ik in de introductie heb omschreven. Het zou zomaar een ochtend kunnen zijn in het leven van de gemiddelde 30plusser met twee kleine kinderen, een verantwoordelijke baan, een werkende partner, een hoge hypotheek en een druk sociaal leven. Laten we hem voor de aardigheid ‘slachtoffer’ noemen. Hij is namelijk slachtoffer van zijn eigen (onbewuste) keuzes en impulsen.

Laten we het moment bekijken wanneer ons slachtoffer onder de douche staat. Ons slachtoffer staat zich op de automatische piloot te douchen. Dat lijkt simpel, en dat is het ook. Toch neemt het enkele cognitieve processen in beslag. Zo zijn er mentale circuits in zijn brein welke opgeslagen hebben waar de shampoo staat, hoe hij zijn haar moet wassen, dat hij op de temperatuur van het water moet letten en niet moet vergeten om een handdoek klaar te leggen. Misschien is de shampoo en zijn scheerschuim op en maakt hij een ‘mentaal boodschappenlijstje’ voor later als hij boodschappen gaat doen. Allerlei hersengebieden zijn betrokken bij deze handelingen. Gebieden voor het geheugen zoals de hippocampus om een boodschappenlijstje te maken of op te diepen waar de shampoo staat, motorische gebieden zoals de kleine hersenen bij de bewegingen die hij maakt, de prefrontale cortex voor het het nemen van de beslissing of hij stopt met douchen om zijn oudste zoon te helpen, enzovoorts. Intussen staat ons slachtoffer ook nog eens te piekeren over de e-mail en het functioneringsgesprek. Zowel het limbische systeem (emoties) als de prefrontale cortex zijn hierbij ook sterk betrokken. De prefrontale cortex heeft ons slachtoffer namelijk nodig om te plannen en problemen op te lossen. De prefrontale cortex is erg klein (minder dan 5% van ons totale brein) èn belangrijk! Zonder prefrontale cortex zou je niet kunnen plannen wanneer je de e-mail gaat beantwoorden, kan je geen doelen stellen voor de dag of de inhoud van je functioneringsgesprek, kan je geen impulsen controleren (zoals niet te hard schreeuwen tegen je zoon als hij niet opschiet), etc.

Zo kan je bestuderen op welke momenten van de dag je het meest energie hebt en wanneer minder. Wist je dat bij de meeste mensen het brein het beste aan het begin van de dag functioneert? Meestal beginnen we onze werkdag met het wegwerken van e-mails maar dat kan je beter doen op een moment wanneer je brein minder energiek is. Want voor die e-mails heb je meestal niet je scherpste focus nodig. Maak gebruik van die eerste energieke uren en doe een moeilijke klus!

Neuroslim werken is belangrijk om stress tegen te gaan. Neuroslim leren werken kan onderdeel zijn van een coachingtraject. 

Wil je meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Die verschijnt maximaal 1x per twee weken. Geen interesse meer? Je bent zo uitgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *