Lentekriebels!

Van droom via doel naar plan

De lente is voor mij hèt moment om mijn plannen, doelen en dromen onder de loep te nemen. Leren is voor mij onlosmakelijk verbonden aan doelen bereiken. Hoe zit dat bij jou?

Een leven lang leren

Weet je wat jij wil leren? Waarin jij wil groeien? Heb je dat scherp? Zelf heb ik een ‘wensen-lijst’ van workshops en trainingen die ik graag zou willen volgen. Ik ben enorm leergierig en geloof er in dat we ons een leven lang kunnen ontwikkelen. En dat bij elke levensfase weer een ander soort ontwikkeling past. Ben jij leergierig?

Hoe pak jij je ontwikkeling aan?

Zelf bekijk ik welke workshop of training aansluit bij mijn doelen. Ook reserveer ik budget voor scholing. Hoe zit dat bij jou? Heb je een wensenlijstje? Weet je welke workshops en trainingen passen bij je doelen? Reserveer jij budget om te investeren in je ontwikkeling? Of maak je liever op gevoel keuzes op het moment dat je er aan toe bent? Mijn wensenlijstje verandert wel eens. Soms kom ik een workshop tegen waarvan ik op gevoel weet dat ik dat kan gebruiken.  Zo volg ik nu een online training ‘begrijpend tekenen’. Toevallig kwam ik deze training tegen. Nu weet ik dat het voor mij als trainer handig is om functioneel te kunnen tekenen. Zo kan ik tijdens mijn workshops en trainingen informatie die ik  op flip overs schrijf, ondersteunen met een duidelijke tekening. Dan spreek ik zowel de auditieve als de visueel lerende deelnemers aan.

Weloverwogen keuzes maken

Toch is het ook slim om weloverwogen keuzes te maken. Ik heb wel eens op gevoel gekozen voor een workshop waarna ik daarna niet genoeg budget meer had voor een andere belangrijke training. Allereerst is het belangrijk om een doel te hebben. Bereik je met de workshop of training je gewenste doel? 

Heb je het zo snel mogelijk nodig om verder te kunnen? Is het heel belangrijk voor je? Kijk niet alleen naar je korte termijndoelen. Is het ook een stap richting je lange termijn doel? En welke workshop of training heeft de meeste prioriteit? Wees je daar bewust van.

Nog een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Voor 2017 heb ik mezelf ten doel gesteld om mijn zichtbaarheid als ondernemer te vergroten. Om zichtbaarder te worden moet ik aan marketing doen. Maar dat is nou net een onderdeel van het ondernemerschap waarin ik nog niet zo ervaren ben. Ik heb veel zelfstudie gedaan. Ik ontdekte dat er verschillende manieren zijn. Je kunt marketing helemaal toespitsen op hoe jezelf als persoon bent. Om die reden heb ik mijzelf ingeschreven voor de workshop ’12 ondernemersprofielen’. Deze workshop is voor de korte termijn omdat ik meteen mijn marketing kan veranderen. Ook voor de middellange termijn want het helpt me om in 2017 zichtbaar te worden. Maar het is ook voor mijn lange termijndoel, namelijk: ‘een rendabel bedrijf opbouwen waar ik van kan leven.’ Daarvoor heb ik het nodig om zichtbaar te worden. 

En wat is het dat jij te leren hebt? Zijn het vaktechnische vaardigheden? Soft skills? Is het iets wat je voor je gevoel zo snel mogelijk nodig hebt? Of heb je iets te leren waar je de rest van je leven ook wat aan hebt?

Het helpt als je leerdoelen voor jezelf opstelt. 

Van droom via doel naar een plan

Een doel zonder plan is een droom. Dromen is mooi. Dromen is zelfs heel goed om je gevoel, je wensen en je waarden te ontdekken. Zo kom je er achter wat je doelen zijn.  Maar laat het niet bij dromen  alleen. Laat het niet bij doelen stellen alleen. Verbind een plan aan je doelen. Met een plan heb je meer kans dat je je dromen waarmaakt.

Wat als….

“Als laatste heb ik een beetje een vreemde vraag. Stel nu dat je straks je pc, je laptop, je tablet of telefoon uitzet nadat je dit artikel hebt gelezen. Je maakt je dag af, zoals je dat van plan was. ‘s Avonds ontspan je en daarna ga je naar bed. Het duurt misschien even voordat je in slaap valt, misschien ben je een beetje aan het piekeren maar uiteindelijk slaap je. En terwijl je slaapt, voltrekt zich een ‘wonder’. Een wonder waardoor al je problemen in één klap zijn verdwenen.

Waar zou je ‘s ochtends aan merken dat dit wonder zich heeft voltrokken? Wat voel je? Wat doe je? Waar zouden de mensen om je heen dit aan merken? Wat is er anders aan je?” 

Wat ga jij deze lente doen?

Ik ben heel benieuwd hoe je leven er uit ziet na dit wonder. Wil je het met me delen? Ik hoor het graag! 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Die verschijnt maximaal 1x per 2 weken. Geen interesse meer? Je bent zo uitgeschreven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *