Veerkracht

IMG_0770

Vandaag de dag leven we in een maatschappij waarin alles maakbaar lijkt. We kunnen ons haar verven, rimpels weg laten spuiten, de perfecte partner is zo gevonden via het internet, we kunnen foto’s bewerken om onszelf mooier af te beelden op de social media en onze kinderen kunnen we eindeloos bijles laten volgen zodat ze tóch naar het VWO kunnen. Als we willen kunnen we ethische grenzen overschrijden om het geslacht van onze kinderen te bepalen en op 65-jarige leeftijd nog een kind krijgen.

Toch is het eens schijnmaakbaarheid waarvan je je kunt afvragen waarom we dat zouden willen. Waarom willen we alles in de hand hebben? Waarom die macht? Welke diepere emotie ligt daaraan ten grondslag?

Misschien denken we dat we zo gelukkig mogelijk moeten zijn?

En dat we dat op die manier kunnen bereiken?

Toch is de wereld niet zo maakbaar zoals we wel eens denken. Ja, er is steeds betere medicatie op de markt om een ziekte zoals kanker te overwinnen maar een groot deel van de kankerpatiënten gaat nog steeds dood. Ja, we kunnen tienduizenden uren trainen en een gouden medaille op de olympische spelen halen maar wat als een onverwachte blessure roet in het eten gooit? Ja, we kunnen ons ambitieus ontwikkelen om directeur van een grote organisatie te worden maar wat als je niet alles in de hand hebt? Je vervolgens die gewenste baan weer verliest?

Wat doe je dan?

Ben je dan mislukt voor je gevoel?

Wentel je jezelf in verdriet en depressie?

Krabbel je snel weer overeind?

 

“What doesn’t kill you, makes you stronger”.

 

Ik geloof er in dat mentale veerkracht je helpt om weer verder te gaan. We hebben geen maakbare wereld nodig maar veerkracht. Omdat tegenslag nu eenmaal bij het leven hoort. 

Het vermogen om te herstellen van tegenslag en stress. Dat is veerkracht. Wanneer je stress hebt of iets ingrijpends meemaakt is het logisch dat je last hebt van pijn. Ontslag, conflicten op je werk, een verbroken relatie, niet gek dat het pijn doet.  De gedachten die je hebt over die gebeurtenissen kunnen je pijn in lijden veranderen. Wanneer je veerkracht ontwikkelt, leer je minder te lijden onder de pijn.

Je veert mee met het leven. Meebuigen, zodat je niet knakt.

 

“Veerkracht helpt ons om gelukkig te zijn”.

 

Ik geloof dat niet de maakbaarheid van het leven je gelukkig maakt. Natuurlijk, je streeft je dromen na. Dat doe ik ook. Maar op die weg kom je hoe dan ook altijd wel eens tegenslag tegen. Het is niet zo dat je altijd sterk moet zijn. Altijd positieve gedachten moet hebben. Je mag last hebben van je pijn. Het accepteren van die pijn is onderdeel van veerkracht. Door de dieptepunten in je leven kan je misschien wel meer genieten van de hoogtepunten in je leven.

Hoe veerkrachtig ben jij? Hoe snel krabbel je weer op? Voel jij je mentaal flexibel?

“I’d rather enjoy experiencing contrast in life. One can’t be simply blinded by the light, if it was never dark”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *